I Tarnowski Festiwal Smaków
I Tarnowski Festiwal Smaków rozstrzygnięty. W konkursie kulinarnym wzięło udział 13 ekip z Polski i Węgier. W towarzyszącym mu plebiscycie na najlepsze węgierskie wino – profesjonalne jury i tarnowianie oceniali 8 trunków.
Konkurs kulinarny wygrał Viktor Kókai z Kiskőrös (94 punkty), a drugie miejsce zajęła tarnowska Restauracja Wenecja (89 punktów). Przygotowany przez uczestników kulinarnej rywalizacji gulasz oceniało jury, w którym zasiedli m.in. Klara Molnar i Tadeusz Olszański (wydawcy książek poświęconych węgierskiej kuchni) oraz Robert Bede (dziennikarz węgierskiej telewizji). Główną nagrodą była statuetka „Papryki”, wypalona, z myślą o konkursie, w piecu węgierskim. Sąd o jakości gulaszu wydać mogła również publiczność, dla której przygotowano bezpłatną degustację.
Węgierskie wina oceniano w dwóch kategoriach – „Tarnowski węgrzyn” (werdykt należał do jury zawodowego) oraz „Ulubione przez tarnowian”. Mieszkańcy naszego miasta za najlepszy uznali tokaj z piwniczki Jánosa Hetzi z Tállya. Jury zawodowe nagrodziło pinot noir 2007 z Veszprém (wino czerwone) i tokaj aszú z Tállya (wino białe). Konkurs był połączony z degustacją. Częstowali właściciele piwniczek z Węgier.
I Tarnowskiemu Festiwalowi Smaków towarzyszyło wiele imprez. Na tarnowskim Rynku można było m.in. obejrzeć pokazy tańców
węgierskich i szermierki, ułożyć z puzzli „Panoramę Siedmiogrodzką”, nauczyć się czardasza. Wieczór zakończyły koncerty zespołów węgierskich – Limbo i Korai Öröm.