Małopolskie Wyzwanie „Tydzień dla Klimatu”. Dzień 5: Kupuj lokalnie
Czy wiesz, jak duże znaczenie dla klimatu ma to, co wkładasz na talerz ? Jadłospis, w którym królują: przetworzone produkty, mięso, egzotyczne owoce - musi się równać wysokiej emisji gazów cieplarnianych. Pochodzą one zarówno z produkcji żywności (zwłaszcza hodowli bydła), jak i z jej przetwarzania, magazynowania i transportu.
Wg naukowców z Uniwersytetu w Tulane (USA) wystarczy zmienić JEDEN z nawyków żywieniowych, aby zmniejszyć swój ślad węglowy o 48 procent. A jak to zrobić ?
• Sięgaj po produkty lokalne (transport na krótkie odległości emituje znacznie mniej CO2), najlepiej kupuj je prosto od rolników. Mango, awokado, ananas – jasne, ale może tylko raz na jakiś czas.
• Nie wyrzucaj jedzenia - w Polsce każdego roku marnuje się blisko 5 mln ton żywności. Planuj zakupy spożywcze, odkryj pożytki zamrażania i przygotowywanie potraw z resztek.
• A co powiesz na „mleko” roślinne? Owsiane, migdałowe, ryżowe – wybór jest ogromny, od czasu do czasu warto użyć zamiennika mleka krowiego, dodając smaku ulubionym potrawom.
Źródło: https://www.facebook.com/EkoMalopolskadlaKlimatu/photos/a.117522440569350/269869168668009/